2smaker

Tips inför resan

Hallå!
Att resa är kul men ibland lite komplicerat som glutenintolerant men med planering går det bra!
1. Ska Du utomlands är det ibland svårt att förklara för restaurangen vad gluten innebär, då är Celiakiförbundets "översättningskort" perfekta!
Såhär ser det ut på engelska men finns på väldigt många fler språk. För att skriva ut dem, klicka här. Eller för att direkt komma till Celiakiförbundets hemsida, välj bland länkarna högst upp. Ett tips är att skriva ut för många och ge till restauranger som ser ut att behöva ett för att sprida kunskapen om vad det är.
2. På restaurangen- var påhittig! Vissa restauranger blir jätteoroliga. Förklara vad det är och hjälp dem med lösningar som att man kan byta ut bröd och pasta mot ris eller potatis och hjälp till att läsa på innehållsförteckningar.
3. Frukostbufféer är inte alltid en favorit som intolerant, de har inte alltid glutenfritt bröd och då står man där och undrar hur man skall bli mätt på marmelad, juice och någon naturell yoghurt. Lätt är ju att när man bokar hotellet skicka ett mail till dem och fråga om de har möjlighet att fixa fram glutenfritt bröd tills det att man kommer. Lös det annars smidigt genom att ta med knäckebröd (eftersom att de blir godast efter att ha legat i rumstemperatur några dagar) och flingor.
4. Utomlands har det än inte spridit sig lika mycket, McDonalds har till exempel sällan glutenfritt bröd men det är ju gott med en sallad! I matbutiker finns det ibland bra bröd, ibland inte, men tänk på att det glutenfria brödet sällan blir gott efter att ha legat i rumstemperatur. I Italien kan man leta efter glutenfritt bröd, antingen i matbutiker men kolla även för att vissa apotek säljer det. Fast såklart, vissa grejer är bättre utomlands, i New York har vi till exempel hittat glutenfritt gott bröd, våfflor och chicken nuggets.
5. Sedan behöver man en energikick och det blir fikapaus. Utomlands kan man ofta köpa en skål med färsk god frukt på caféer och i matbutiker. Juicer och kaffe är säkra kort. Glass på fat finns på alla restauranger, se bara till att de inte stoppar i något kex! Lika så smoothies. Man brukar kunna fråga på restauranger, även om det inte står på menyn, om de kan göra en ostbricka (framför allt om man förklarar att man inte kan äta alla deras glutenproppade efterrätter).
6. Yoghurt i massor av smaker finns i många matbutiker världen över. Ett knep är att alltid ha med sig en sked och en enliterspåse som man kan stoppa tillbaka den i tills man kommer till hotellrum då man kan skölja av den. 
 
Vi har klarat det i väldigt många länder, varför skulle inte Du det också? :)
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: