2smaker

Till alla som ska bjuda gott & glutenfritt!

Det är inte så svårt, kolla bara på alla recept som ligger under fliken "naturligt glutenfritt", de recepten innehåller inga konstiga specialmjöl eller liknande. Men om Du inte känner för att baka, Almondys tårtor är glutenfria och jättegoda! Symbolen med ett överstruket vetestrå betyder att det är glutenfritt! Denna är vår favorit just nu, "Almondy Mjölkchokladmousse". Den har en fluffig chokladsmakande insida och ett chokladlager ovanpå med Daimpluppar.I botten finns en tunn nötbotten och lite daim, MYCKET god!! ;D
Albin & Sofie
 
 

Glenns!

Hallå!
Gillar du sport pricis som jag?
Då finns den perfekta puben nere på Andra Långgatan i Göteborg. 
Där dom har koll på gluten jämfört med alla andra pubar. Bl.a en blodig oxfilè med bearneise till severas saftiga pommes och sist men inte minst fotbollen, kan man få det bättre!
 
Albin & Sofie

Croissant-frukost!

God morgon!
Har ni ätit frukost än? Ett jättegott förslag kommer här
Schärs glutenfria croissanter är jättegoda! Finns bland annat på Ica Maxi Mölndalsvägen. Dessa två serveringsförslag förbereder Du såhär:
Choklad-croissanten:  Skär en skåra i mitten och fyll den med choklad, på bilden använde vi Toblerone. 
Västerbotten-croissanten: Skär en skåra i mitten av croissanten och fyll den med en god salami och mycket västerbottenost.
Sätt ugnen på grilleffekt 225 grader. När den är uppvärmd, sätt in plåten i mitten av ugnen under några minuter, men var noga att passa dem och ta ut dem när croissanten fått en gyllenbrun färg.
Sedan är det bara att njuta!

Praktiska knep!

 Hej!
 
Har du nyligen fått diagnosen gluten? Spärra upp ögonen för här kommer ett par väl valda tips!
1. Några knep som du kan använda hemma är att se tilll att du har en egen brödrost för att undvika smulor från gluten.
2. Vi har hemma hos oss ett durkslag, det är det inte alla som har. man kan nämnligen använda samma som med gluten men tänk då på att diska det noga!
3. Skall Du övernatta någonstans eller kanske bara fika? Då rekomunderas dessa "toastabags" som göra att ditt glutenfria bröd inte touchar glutensmulorna i brödrosten. Annars kan man rosta brödskivorna i ugnen ;)
 
Ha det gott!

Lilla Torgets glutensfria Hembageri

Hej!
Vi har testat Lilla Torgets glutensfria Hembageri. Det ligger på det vänstar hörnet av Axel Dahlströms Torg, Frölunda.
De har många väldigt fina och goda bakverk, både färska och frysta. Cafét har många kunder vilket hämmas i en sak, de har ofta mycket få bakverk i slutet av dagen. Om Du därför vill ha något särskilt, ring i förväg! Hemsida med produktlistor och telefonnummer finns här. Cafét finns också bland länkarna.
Vi provade dessa idag
Längst bak i bild, två stycken mandelsnurror. Längst fram vänster, kanelbulle. Höger, donat.
Såhär rangordnade vi dem:
1. Mandelsnurran. Fin, fluffig konsistens, lagom söt, mycket god!
2. Kanelbullen. Fin och fluffig med mycket pärlsocker! Mitten smakade ganska lite.
3. Donat. Fin och fluffig med mycket socker! Mitten smakade inte så mycket.
 
Andra bakelser vi varmt rekomunderar är weinerbröden och vaniljbullarna! De är jätte goda!! Smaklig fika!

Frukt&bär-yoghurt

Ett gott mellanmål är denna yoghurt lätta att göra, ännu enklare att älska. Denna är bottnad med blåbär, varvat med ett lager vanilj-yoghurt. Sedan ett skikt med röda vinbär, därefter jordgubbsyoghurt, gröna vindruvor, mera jordgubbsyoghurt och sedan Sempers "Kicks" flingor på toppen, jättegott!

Om gluten

Tja!
Vi är som sagt två syskon som fick diagnosen gluten år 2006.
Diagnosen innebär att tarmluddet som tar upp näring i tarmen försvinner när man äter råg, vete, korn eller andra produkter man blir känslig mot. Att få denna intolerans innebär att man kommer att ha den livet ut till skillnad från om man till exempel blir allergisk bara mot vete, det kan växa bort. Men vi har valt att inte se det som ett nederlag. Att alltid få nylagad mat på snabbmatställen, hjälpsamheten som ofta uppstår hos serveringspersonal och kockar när de försöker hjälpa än att få god bra mat, att man får gå in i köket i matsalen och ibland gå före i långa köer.
Men det gäller att vara på sin vakt, skulle vi få i oss gluten får vi ont i magen ett tag efteråt. Vissa svimmar och andra kräks men det har aldrig hänt oss.
Men hur kom vi då på att vi har gluten? Det gick till lika dant när vi fick våra diagnoser. Vi hade ständigt ont i magen. Eftersom att farfar har diagnosen och att varannan generation i en släkt med gluten brukar ha gluten så trodde vi att vi kanske också hade det. Vi var då nio och sju år gamla och tog blodprov som sa att vi förmodligen hade det och sedan bekräftades misstankarna om gluten genom att vi gjorde en gastroskopi. 
Nu är det skönt att bara veta vad det var som gjorde att vi ständigt hade ont och nu lätt kan undvika det. Hemma är det naturligt med glutenfritt och det går på rutin utan krångel.
Har Du fler frågor? Kommentera eller skicka gärna ett mail, [email protected] :)
 
Albin & Sofie

Chicken fingers

Hejsan!
Sedan vi blev glutenintolerant har vi båda två saknat chicken nuggets jättemycket, men äntligen har vi hittat det i Sverige! På Ica Maxi, Mölndalsvägen finns Schärs "Chicken Fingers" som är jätte goda! Ett paket innehåller cirka 15 bitar som är täckta med mycket av det goda täcket. 200 grader i ugnen, tio minuter vilket gör dem lätta att tillag som mellanmål eller till middagen. 
Grymt goda och absolut värda att testa! :)

Mmmm...Morotskaka!

Hallå!
Efter en "varm" dag på på stranden och du är helt klart sötsugen så varför inte ta en bit morotskaka och njut av ditt mästerverk!

Morotskaka!

2 ägg
2 dl strösocker
1 dl olja
3 dl fint rivna morötter
2&1/2 dl mjöl
1&1/2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Glasyr
60 g Philadelphia ost
25 g rumstempererat margarin
2 dl florsocker

Formen
Brödning
Smör

Vispa äggen och strösockret. Blanda de rivna morötterna och oljan i en annan bunke. I en tredje skål, rör samman mjölet, bakpulvret, kanelen & vaniljsockret. Blanda ner morötterna och mjölblandningen i äggsmeten. Börda & smöra en 1&1/2 litersform och grädda sedan i ugnen under
40 minuter på 175 grader (efter det att Du har hällt i smeten alltså!!). Blanda ingredienserna till glasyren och smeta ut över kakan när den svalnat. 

Enjoy!

 

Tips inför resan

Hallå!
Att resa är kul men ibland lite komplicerat som glutenintolerant men med planering går det bra!
1. Ska Du utomlands är det ibland svårt att förklara för restaurangen vad gluten innebär, då är Celiakiförbundets "översättningskort" perfekta!
Såhär ser det ut på engelska men finns på väldigt många fler språk. För att skriva ut dem, klicka här. Eller för att direkt komma till Celiakiförbundets hemsida, välj bland länkarna högst upp. Ett tips är att skriva ut för många och ge till restauranger som ser ut att behöva ett för att sprida kunskapen om vad det är.
2. På restaurangen- var påhittig! Vissa restauranger blir jätteoroliga. Förklara vad det är och hjälp dem med lösningar som att man kan byta ut bröd och pasta mot ris eller potatis och hjälp till att läsa på innehållsförteckningar.
3. Frukostbufféer är inte alltid en favorit som intolerant, de har inte alltid glutenfritt bröd och då står man där och undrar hur man skall bli mätt på marmelad, juice och någon naturell yoghurt. Lätt är ju att när man bokar hotellet skicka ett mail till dem och fråga om de har möjlighet att fixa fram glutenfritt bröd tills det att man kommer. Lös det annars smidigt genom att ta med knäckebröd (eftersom att de blir godast efter att ha legat i rumstemperatur några dagar) och flingor.
4. Utomlands har det än inte spridit sig lika mycket, McDonalds har till exempel sällan glutenfritt bröd men det är ju gott med en sallad! I matbutiker finns det ibland bra bröd, ibland inte, men tänk på att det glutenfria brödet sällan blir gott efter att ha legat i rumstemperatur. I Italien kan man leta efter glutenfritt bröd, antingen i matbutiker men kolla även för att vissa apotek säljer det. Fast såklart, vissa grejer är bättre utomlands, i New York har vi till exempel hittat glutenfritt gott bröd, våfflor och chicken nuggets.
5. Sedan behöver man en energikick och det blir fikapaus. Utomlands kan man ofta köpa en skål med färsk god frukt på caféer och i matbutiker. Juicer och kaffe är säkra kort. Glass på fat finns på alla restauranger, se bara till att de inte stoppar i något kex! Lika så smoothies. Man brukar kunna fråga på restauranger, även om det inte står på menyn, om de kan göra en ostbricka (framför allt om man förklarar att man inte kan äta alla deras glutenproppade efterrätter).
6. Yoghurt i massor av smaker finns i många matbutiker världen över. Ett knep är att alltid ha med sig en sked och en enliterspåse som man kan stoppa tillbaka den i tills man kommer till hotellrum då man kan skölja av den. 
 
Vi har klarat det i väldigt många länder, varför skulle inte Du det också? :)

Grand Hotel Krasnapolsky

     
  Vinterträdgården där frukosten hölls.
Hej!
Sista dagen i Amsterdam idag! Vi testade frukostbuffén på hotellet. När vi frågade visade de oss riskskor, muffins och ett vitt bröd. Sedan sprang de efter oss med ett fat hemmagjorda varma mackor och baguetter! Detta serverades tillsammans med frukter, ostar, juicer, skinkor och ägg. Det blev en stadig mage att stå på idag under flygningen hem.
 
Albin & Sofie

Grand Café Amsterdam

Hallå!
Albin&Sofie i 2smaker här!
Vi är just nu i Holland i staden Amsterdam och har det riktigt bra hoppas du har det samma. 
Idag har bi käkat lunch på Grand café där dom hade koll på vad gluten var och fixade så bra som möjligt! Det låg på ett litet mysigt torg som heter "Leidseplein" svårt att stava men de rekommenderas varmt. Där serverar dom allt från sallader till pommes tallrik. 
 
Enjoy!